2 de des. 2009

Degustació: Taula de matèries

Degustació i avaluació:


La degustació per als que no desitgen entrar en gaires detalls

Per als més valents

El primer article que vaig llegir sobre la degustació de la cervesa. Una interessant introducció.
Per als valents del tot. Degustació en tots els seus detalls.
Aquest llarg article ha estat subdividit en capítols més petits i més accessibles.
La degustació en 7 articles.

Llista d'estils amb indicacions de tast i fitxes tècniques per a cadascú. Una guia per si sabeu l'estil de cervesa que esteu degustant. Aquesta guia és un compendi d'al menys tres guies entre les figura la del BJCP.

Llista d'aromes i gustos establerta per un químic de la cervesa: M. Meilgaard

Llista de Meilgaard ampliada amb observacions personals i ordenada per perfils.

La mateixa d'abans però ampliada i comentada. Sempre estic disponible per a rebre suggeriments i correcions, però de moment, no piula ningú...

Són fitxes-guia per a tastar la cervesa. De moment n'hi ha dues però poden ser útils a l'hora d'objectivar les observacions que es fan en una cata.

Degustació de la cervesa per a principiants
Una fitxa-guia per a gent que no ha tastat seriosament una cervesa en sa vida. Una temptativa d'ajudar el degustador novell.


Fitxes de tast de cervesaencatala
Des de Juliol de 2011, degustació de tot el que ens cau sota la ma. 


Cervesa bona, cervesa dolenta.
Què podem imaginar que és una bona cervesa? Primera part.
Quins criteris tenim per decidir si una cervesa és bona o dolenta? Segona Part.
Hi ha algú que avaluï decentment la cervesa? Tercera part.
Un aroma: la melassa.
Moltes vegades es pot llegir que tal cervesa aporta olor de melassa. Què és la melassa i quina olor fa?
Els èsters.
Què són?
Quina olor fa, d'on ve i com es pot evitar.
El grup de les aromes fenòliques o FENOLS.
Quina olor fan. Quan són apropiades i quan no.
El problema del 4 vinil guaiacol i de l'Eugenol.
Una confusió que intentem resoldre.
Olors de FORMATGE en la cervesa:
D'on venen i què son.
Compostos sofrats en la cervesa
Quina olor fan. Són apropiats o no? D'on venen?
Temperatura de consum de la cervesa
Alguns apunts

Cervesa i Formatge.
Intents de maridatges 

Plats cuinats amb cervesa:
Pit de pollastre amb Art Blanca (Cuiner Oriol Barrachina Crosas)

Un most, quatre ferments, quatre cerveses: una experiència sensorial especialment instructiva
Comparativa i joc de barreja entre quatre cerveses,
totes amb la mateixa base i la mateixa fermentació però amb llúpols diferents. Experiència IPA is DEAD de BrewDog.
Avaluació comparativa de tres cerveses PILS.(2015) 
Avaluació comparativa de 4 cerveses elaborades amb el mateix most però amb 4 llevats diferents. (2015)
Contribució tardana al treball de Jordi de Mier de la Universitat Rovira i Virgili.
Llauna o ampolla? 
Avaluació comparativa de la mateixa cervesa en aquestes dues presentacions. 
Llauna o ampolla? 
Segona petita investigació sobre aquesta qüestió. 

Les Unitats de Flavor de Meilgaard
Qüestions bàsiques i gairebé filosòfiques sobre la degustació, el tast i les avaluacions
Errors i perills de la degustació 
L'AVALUACIÓ - Adaptació, Emmascarament, Supressió, Sinergia 
AVALUACIÓ: els nostres límits 
Llindars i condicionants psicològics 
Degustació i avaluació - Discussió filosòfica sobre els llindars sensorials. 

Estadística i avaluació 01 (o al revés...)
Estadística i avaluació 02 (a veure com funciona l'eina...)
Avaluació de Malts i Mostos. (Congress Mash)
Avaluació del llúpol (Mètode Art Cervesers)
Apunts sobre l'avaluació de l'escuma de la cervesa

Defectes i descriptors:

Defectes i descriptors (01) EL CAP D'ESCUMA 
Defectes i descriptors (02) TRANSPARÈNCIA 
Defectes i descriptors (03) EL COLOR
Defectes i descriptors (04) ACETALDEHID
Defectes i descriptors (05) ELS ÈSTERS
Defectes i descriptors (06) TRANS-2-NONENAL
Defectes i descriptors (07) COMPOSTOS DEL SOFRE
Defectes i descriptors (08) DIACETIL
Defectes i descriptors (09) GESPA
Defectes i descriptors (10) GRA, SEGÓ
Defectes i descriptors (11) AMETLLES (NOUS)
Defectes i descriptors (12) ÀCIDS GRASSOS    (en Pdf)
Defectes i descriptors (13) ALCOHOLS DE FUSEL 
Defectes i descriptors (14) FENOLS (és el mateix que "el grup de les aromes fenòliques")
Defectes i descriptors (15) INDOL 
Defectes i descriptors (16) OXIDACIÓ
Defectes i descriptors (17) AMARGOR 
Defectes i descriptors (18) ALCALINITAT 
Defectes i descriptors (19) AUTÒLISIS 
Defectes i descriptors (20) ACIDESA 
Defectes i descriptors (21) ASTRINGÈNCIA i ASPROR 
Defectes i descriptors (22) NOTES SOBRE LA QUALITAT DE L'AIGUA. 
Defectes i descriptors (23) INFECCIONS POSSIBLES
Defectes i descriptors: GUSHING o GUEISERITZACIÓ (article de Mikel Patón López de Artenbirra)

Manuals de defectes i descriptors:

Defectes i descriptors de la cervesa (Cat) Format A5
Defectos y descriptores de la cerveza (Cast) Formato A4 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada